Ce tipuri de servere există?

Ce tipuri de servere exista

Ce este un server? Ce tipuri de servere există? Acestea sunt îndoieli foarte frecvente, la mulți dintre utilizatorii actuali de internet.

Pentru a evita confuzia, primul lucru pe care ar trebui să-l știți este că un server este un program de calculator care rulează pe un computer. Problema este că există un tip de computer specializat pentru acest software care, popular, a ajuns să fie numit server, dar în realitate nu este!

În orice caz, fie că este greșit sau corect, aici voi explica toate tipurile de servere care există. Înainte de a continua, vă recomand să examinați unul dintre articolele noastre care explică ce este un server, veți avea nevoie de el.

Conţinut

Toate tipurile de servere software

Există la fel de multe tipuri de servere pe cât de multe servicii le poate oferi un computer, adică aproape infinit. Multe dintre ele nu sunt cunoscute, deoarece fac parte dintr-o soluție foarte specifică pentru o companie, un centru de cercetare etc.

Cu asta, ceea ce vreau să vă spun este că am să vă arăt pe cele care vă vor fi cele mai utile, dar aveți grijă, acestea nu sunt puține.

Tipuri de servere web

Chiar acum îl utilizați, serverul web este cea care servește o pagină web, nimic mai mult. În acest moment sunteți client al unui server web în timp ce citiți acest blog.

Și în ce constă? Acest server primește o solicitare în format URL, o prelucrează și îți returnează un conținut HTML. Mai jos aveți o diagramă a acestei operațiuni:

Și ce este HTML? Este un text cu un anumit format, care descrie computerului dvs. cum să afișați pagina. Și vedeți pagina atât de frumoasă, datorită browserului web pe care îl utilizați (Chrome, Firefox, Safari etc.). Interpretează codul HTML și pictează blogul frumos pentru dvs.;). Dacă doriți să știți cum arată, faceți clic pe butonul din dreapta al mouse-ului pe această pagină și selectați opțiunea pentru a vedea codul sursă.

Și acum vă puteți întreba și care sunt programele care acționează ca un server web? Cele mai frecvente sunt:

Toti sunt liberi, deși singurul care nu este open source este IIS. Cel mai interesant lucru despre asta este că majoritatea software-ului de tip server este open sourceCu alte cuvinte, a fost dezvoltat de un grup de programatori voluntari, care au decis să-și acorde timpul și abilitățile pentru a extinde, îmbunătăți și dezvolta acest tip de software.

De asemenea, o altă curiozitate foarte interesantă despre acest software este că calitatea sa este atât de bună, ce companiile nu pot concura cu aceste software și ajung să le folosească.

Tipuri de servere de baze de date

Acesta este un alt tip de servere fundamentale și cele mai comune și îl utilizați de obicei zilnic. Cum? Indirect, atunci când vă salvați datele într-o aplicație web, când trimiteți un WhatsApp sau orice altă activitate înregistrată în unele aplicații, informațiile generate sunt salvate într-o bază de date.

Cu toate acestea, aproape niciodată nu veți interacționa direct cu acesta, o veți face întotdeauna printr-un server web, cache, e-mail sau orice altul mai concentrat pe sprijinirea cererilor de la clienți externi. Din motive de securitate și pentru a controla înregistrarea datelor problematice: ilegale, eronate, incomplete etc.

Mecanismul este similar cu cel anterior, printr-un program client, cererile sunt trimise către serverul bazei de date, în general folosind un limbaj numit SQL, iar serverul de baze de date procesează aceste informații și răspunde cu datele necesare.

Și ce este SQL? Este un limbaj simplu, care este folosit pentru a spune serverului bazei de date ce informații doriți să consultați. Pentru a afla mai multe, vă las acest link.

În plus, bazele de date sunt în general organizate în tabele și coloane (cum ar fi Excel, dar mai complexe), totuși, există un alt tip numit NoSQL, care este organizat în documente, grafice, valori cheie etc. Principala diferență este că nu urmează o structură atât de strictă. Nu voi intra în caz, dar dacă vă voi oferi cele două tipuri:

Tipuri de servere de baze de date relaționale

Tipuri de servere de baze de date non-relaționale

Spre deosebire de serverele web, multe companii și-au dezvoltat propriile servere de baze de date. Chiar de la început? Nu, marea majoritate se bazează pe versiuni open source, îmbunătățind sau aplicând modificările necesare pentru a le adapta la nevoile dvs. Interesantul cazului este că fie ajung să lanseze proiectul ca open source, ar fi cazul Cassandrei, fie le oferă ca serviciu propriu, ar fi cazul RDS al Amazonului.

Tipuri de servere de e-mail

Știați că e-mailul a fost inventat în anii ’80? Și, până în ziua de azi, este încă una dintre principalele căi de comunicare Azi? Aici puteți aprecia importanța.

Operațiunea este simplă, prin intermediul unui client de e-mail, cum ar fi Outlook sau Gmail, puteți comunica cu serverul de e-mail. Modul de comunicare este simplu, atât informațiile pe care le primiți, cât și cea pe care o trimiteți sunt transmise prin Protocol de comunicare SMTP.

Lista serverelor este imensă, așa că mă voi concentra pe cele mai relevante:

Tipuri de server DNS

Serverele DNS sunt oarecum speciale, deoarece acestea sunt însărcinată cu înțelegerea unui nume de domeniu: www.example.com către un IP și un port public. Acronimul său înseamnă Domain Name System și sunt fundamental în internetul de astăzi. Misiunea sa principală este de a comunica computerul cu computerul care găzduiește alte servere, atunci când tastați worldserver.com, ceea ce se întâmplă cu adevărat este următorul:

Există, de fapt, atât de multe servere DNS globale, câte domenii .com, .org, .net etc. Știu toate numele de domenii care utilizează această extensie, de exemplu, worldserver.com este cunoscut de DNS global care conține toate .com-urile, inclusiv google.com sau facebook.com. De aceea, înregistrarea unui nume de domeniu costă bani.

Pentru a rezolva un nume, internetul folosește un proces ierarhic pentru a-l rezolva. Imaginați-vă că scrieți ipprivat.com, ceea ce se întâmplă este, mai întâi server DNS global .com, atunci asta tu va căuta .worldserverși, odată ce sunteți pe serverul meu, Voi rezolva www

Aceasta este o simplificare a procesului real, partea extinsă este specificată în mai multe RFC-uri, una interesantă este RFC-1101, deși sunt destul de dense de citit și sunt în limba engleză.

Diferitele tipuri de servere DNS sunt puțin cunoscute, deoarece se folosește de obicei BIND, care este gratuit și de obicei vine preinstalat, dar vă las o listă cu cele mai comune:

Tipuri de server cache

Serverele cache sunt esențiale pentru asigurați o bună performanță a oricărei aplicații web. Există particularitatea că marea majoritate a cererilor făcute pe internet așteaptă același rezultat.

De exemplu, când ați deschis acest articol, mi-ați solicitat serverul să vă arate articolul. Dar, desigur, asta implică faptul că serverul meu trebuie să vă proceseze solicitarea, să caute informațiile din baza de date, să caute imaginile, să le asocieze și să vi le arate … sună greu, nu-i așa?

Cu siguranță este! Pentru o cerere nu observați cu greu diferența, dar atât procesul de wordpress, lucrarea pe care trebuie să o facă baza de date sau sistemul de fișiere pentru a găsi imaginile, consumă timp Da Procesarea procesorului. Fără a conta, așa cum trebuie să vă imaginați, comunicarea dintre două computere are o limită și o întârziere. Imaginați-vă că, în loc de o singură cerere, aveți mii de cereri pe zi, sute pe oră … toate aceste neplăceri cresc exponențialși, în cele din urmă, întreaga rețea va merge foarte lent … este fizică pură.

Cum se rezolvă de obicei? Una dintre cele mai simple, mai ieftine și mai inteligente metode este nu parcurgeți întregul proces dacă nu trebuie.

Pare mai complicat acum nu? Deloc, îmi imaginez că comandăm un articol numit X, totul continuă ca până acum, singura diferență este că acum vom salva răspunsul HTML pentru articolul X în serverul Cache. Astfel încât? deoarece, în următoarea solicitare a articolului X, vom evita toate aceste procese:

Destul de simplu, nu? Ceea ce face este foarte simplu, vezi dacă are conținutul articolului X și, dacă are, returnează codul HTML generat. Procesare foarte mică, mult mai rapid și fără a consuma prea mult CPU. Acest lucru face ca orice aplicație web să își îmbunătățească semnificativ performanța. Și care sunt cele mai recomandabile?

Servere proxy cache

Servere cache de date

Tipuri de servere de partajare de fișiere

Serverele de schimb de fișiere sunt utilizate în general pentru medii în care au nevoie mutarea unor volume mari de informații de la un computer la altul. Folosesc protocoale diferite, de la FTP (protocol de transfer de fișiere), până la SFTP (versiunea securizată a FTP), inclusiv alte protocoale mai puțin cunoscute, cum ar fi SCP sau TCP

Particularitățile fiecăruia sunt foarte variate, în timp ce FTP este în uz, datorită puținelor sale garanții de securitate. Pe de altă parte, TCP este utilizat pe scară largă pentru schimburile de fișiere web, cum ar fi JS, CSS etc. Și, în cele din urmă, cele două protocoale cele mai comune în mediile de dezvoltare sunt FTPS / SFTP și SCP.

Astăzi, majoritatea software-ului de transfer de date include suport pentru toate tipurile de protocoale FTP, SFTP / FTPS, TCP, SCP etc.

Tipurile de servere de calculator

Așa cum am menționat anterior, deși acest set se referă la calculatoare fizice, este incorect să ne referim la acestea ca servere. Cu toate acestea, din cauza acestei confuzii, le voi trata ca pe tipuri de server în acest articol. Dar amintește-ți un server este un program de calculator, nu un computer.

În general, acestea sunt furnizate de companii mari de internet care au un număr mare de computere dedicate acestui scop, acestea sunt câteva exemple:

De cand 5 € pe luna 10 € pe luna 3,5 € o luna

Și, în general, cele mai comune trei tipuri pe care le puteți găsi sunt:

Servere dedicate

Când angajezi un server dedicat, de fapt ce angajați este un computer fizic pentru nevoile tale. În el puteți instala oricâte servere pe cât vă permit porturile să deschideți (server web, mail, cache etc.).

Servere virtuale

Când avem un server virtual, ceea ce se întâmplă de fapt este că partajăm un computer fizic cu alți utilizatori cu propriile servere.

Asta înseamnă că veți partaja lățimea de bandă și dacă aveți amândoi un server web care ascultă portul 80, timpul de utilizare a acelui port va trebui distribuit … pe scurt, nu veți avea astfel de performanță bună.

Cluster server

Un cluster de servere este atunci când utilizați un set de computere fizice care lucrează în paralel. Utilizat pe scară largă în medii Big Data, simulări și site-uri web cu volum mare de date.

Cel mai probabil, pentru un proiect inițial sau amator nu veți avea nevoie de el. Cu toate acestea, este interesant să cunoașteți conceptul, în caz că aveți nevoie de el într-o zi;).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *