Aflați ce este o pagină web

Definiția a ceea ce este o pagină web este foarte simplă, este doar o document digital și multimedia. Ce?! Vă voi explica mai detaliat:
- Digital: Deoarece este un document care nu are reprezentare fizică, este vorba doar de date stocate în computere.
- Multimedia: Deoarece, pe lângă text, poate conține și alte tipuri de conținut, cum ar fi videoclipuri, audio și imagini.
Și cum pot vizualiza o pagină web? Bine cu un browser web, ca cel pe care îl folosiți acum pentru a vedea acest blog. Este un tip de software care are două funcții principale:
- Obțineți conținutul unei pagini web, știind doar numele domeniului său: www.example.com.
- Interpretează documentul pentru a-l picta frumos și pentru a-și îndeplini funcțiile, astfel încât să îl poți folosi fără probleme.
Și ce informații trebuie să interpreteze? Paginile web sunt construite pe baza a trei limbi diferite:
- JavaScript: Limbaj de programare care oferă funcționalități paginii: animații, acțiuni dinamice, calcule etc.
- CSS: Limbaj care descrie aspectul structurilor HMTL
- HTML: Limbaj de marcare care descrie structura unei pagini
Aceste trei limbi sunt interpretate și utilizate de browser astfel încât să puteți lucra cu ea. De exemplu, când discutați cu cineva pe Facebook și vedeți cum apare textul dvs. în chat fără a reîncărca pagina, se realizează datorită codului său JavaScript. Când utilizați un calculator online, calculele se fac în JavaScript și așa mai departe.
Deci, pe scurt, la întrebarea ce este o pagină web, este un document construit pe baza codului HTML, CSS și JavaScript, care formează un document dinamic, digital și multimedia. Pentru a vedea un exemplu al acestor coduri, puteți să faceți clic pe butonul din dreapta al acestui blog și să selectați opțiunea Afișați codul sursă, acolo aveți o mulțime de exemple de cod, se sperie puțin!
Cele mai frecvente browsere de astăzi sunt:
Conţinut
origini
Cu siguranță termenul ți se pare familiar WWW sau World Wide Web, adevăr? Dacă nu mă înșel, probabil crezi că este internetul, nu? Ei bine, nu, conceptul de internet există din anii 70, iar WWW a apărut în 1990.
Deci, ce este WWW? Este vorba despre un protocol de comunicare care a permis acces la documente digitale și multimedia, prin linkuri, Îți sună cunoscut? Dacă te întreb ce este o pagină web, nu se potrivește cu ceea ce tocmai ți-am spus?
Exact, WWW este un protocol de comunicare utilizat de Internet pentru a accesa și vizualiza pagini web prin intermediul browserelor. Cheia este că relația dintre ei se bazează exclusiv pe linkuri.
World Wide Web este important, pentru că este ceea ce a dat naștere internetului pe care îl știm astăzi. Fără acest protocol, Internetul ar continua să fie un spațiu rezervat militarilor și oamenilor de știință. Publicul larg nu ar fi complet conștient de acest lucru și, bineînțeles, nu ați citi acest articol.
Tim Berners-Lee, inventator al World Wide Web
Ca curiozitate, s-ar putea să fiți interesat să știți că creatorul său este tipul care însoțește imaginea din această secțiune secundară, Tim Berners-Lee.
Tipuri de pagini web
De la nașterea paginilor web, la începutul anilor 90, conceptul de pagină web s-a schimbat și a evoluat foarte mult. Inițial, era doar un document text structurat cu HTML cu legături. Apoi au fost adăugate imagini, apoi stiluri prin CSS, iar ulterior funcționalitățile au apărut în interfața cu JavaScript.
Dar la fel cum a evoluat conținutul din partea utilizatorului, tot așa a evoluat ceea ce se putea face. La început au fost doar documente cu care nu se putea interacționa, iar apoi a evoluat către lucruri mai complexe. Pentru ceea ce este un site web astăzi, nu are prea mult de-a face cu ceea ce era la început.
Din această cauză, putem clasificați paginile web în trei categorii. Deși sunt în esență aceleași, tehnologiile pe care le folosesc sunt foarte diferite:
- Static: Sunt acele pagini în care nu poți interacționa nimic. Clasificările vechi sunt un exemplu.
Schema unei pagini web statice
- Dinamic: Similar cu cele anterioare, dar cu informații care se schimbă. De exemplu, un blog, comentariile utilizatorilor sunt conținut dinamic.
Schema unei pagini web dinamice
- Aplicatie web: Similar cu dinamica, dar ce oferiți un serviciu personalizat fiecărui utilizator. Un exemplu clar este Facebook, Gmail, Twitter sau oricare altul în care trebuie să creați un cont și să aveți spațiul dvs.
Schema unei aplicații web
După cum puteți vedea cu aceste scheme, complexitatea variază foarte mult în funcție de fiecare tip de pagină. Evident, acestea sunt scheme foarte simple și pot fi mult mai complexe, dar am vrut să vă arăt conceptul.
Unde sunt stocate paginile web?
Dacă urmează să citiți această secțiune, sunteți cu siguranță unul dintre puținii curioși cărora le place să învețe. De fapt, este o întrebare oarecum ambiguă și generică, deoarece conținutul unei pagini web este de obicei o compoziție de elemente.
Schema de compunere a unui document web
Fiecare dintre aceste elemente, poate fi stocate pe alt computer. De exemplu, este foarte frecvent ca textul să provină dintr-o bază de date de pe un computer diferit de fișierele CSS și JavaScript. Imaginile pot fi difuzate printr-un CDN sau Amazon S3.
De ce? Marele avantaj care se obține prin aceasta este că se solicită aceste elemente asincron, și astfel evită distribuie efortul procesului de la un computer la mai multe. Deci, distribuim și locul de depozitare.
Un alt avantaj al stocării informațiilor în diferite locuri, pe lângă eliberarea memoriei și a timpului de acces și a procesării datelor, este că puteți utiliza mașini optimizate pentru livrarea anumitor tipuri de date. De exemplu, obținerea unei înregistrări dintr-o bază de date nu este același lucru cu afișarea unei imagini prin S3. Acestea sunt subiecte pe care le avansați și pe care nu le voi aprofunda, dar este interesant să știți.
Și cum se sincronizează totul? Prin servere. Serverele sunt un tip de software specializat în comunicarea între servicii pe alte computere. Este destul de subiect și vă recomand să citiți acest articol.
Vizibilitate: Poziționare web (SEO)
În cele din urmă, ne vom ocupa de unul dintre cele mai relevante subiecte legate de lumea paginilor web. Pe internet există doar două modalități de a accesa un site web: Cunoașterea numelui de domeniu, sau printr-un link. Ei bine, în esență, ceea ce este o pagină web este un domeniu care conține text și linkuri.
Asta a ridicat două probleme, prima, nimeni nu-și poate aminti toate domeniile, iar a doua și cea mai importantă, cum pot găsi una?
Această problemă a fost detectată de mai mulți vizionari la mijlocul anilor 90 și au apărut proiecte precum Yahoo, Altavista etc. Erau aproape pagini web care aveau o mulțime de linkuri către alte pagini. Și serviciul său principal a fost să vă arăt linkurile celor care se potrivesc cel mai bine căutării dvs., adică căutătorii s-au născut.
Problema este că nu au funcționat foarte bine, până când a noul actor numit Google și a revoluționat totul. Îmi amintesc că în acel moment a trebuit să repet aceeași căutare pe mai multe dintre aceste pagini până când am găsit rezultatul dorit. Dar Google se descurca atât de bine, încât din primul moment nu am vrut să mă schimb și nu m-am schimbat.
Și ce era diferit de restul? Creez un clasament pe baza calității paginilor web indexate. Deci, când ați făcut o căutare, primii de pe listă au fost cei cu cea mai înaltă calitate. În acel moment s-a născut SEO.
Ce este SEO?
Ce înseamnă SEO? Optimizare motor de căutare. Și în câteva cuvinte este setul de bune practici și tehnici care va ajuta pagina dvs. să apară în primele poziții ale rezultatelor căutării.
Și ce este o pagină de calitate pentru Google? Ei bine, nimic special, se bazează pe bunul simț și aproximativ aceștia sunt cei mai relevanți factori:
- Că asta conectate de alte site-uri web relevante (Uită-te la conceptul de PageRank).
- Că tu conținutul este bine scris: la nivel narativ, extins și cu profunzime asupra subiectului.
- Că el performanța paginii este bună: Încărcați rapid și rămâneți online 24/7.
Evident, sunt mult mai mulți factori de luat în considerare și, mai presus de toate, multe reguli pe care Google le-a impus pentru a evita capcanele autorilor. Dacă doriți să aflați mai multe, vă recomand această carte SEO:
Carte: Cheile pentru stăpânirea SEO 4 €
Experiența mea cu SEO ar putea fi rezumată într-un singur cuvânt: Răbdare. La început vei fi frustrat, dar pe măsură ce vei vedea rezultate, vei vedea că nu este necesară nicio motivație.
Ca o notă finală, am vrut să rezum această secțiune spunând că, într-un mod pragmatic, pentru un motor de căutare este Ce este o pagină web pentru ei, este pur și simplu un link către un scor de calitate.
V-am rezolvat întrebarea? Sper că da, dacă ți-a fost util, nu ezita împărtășește-ne! De asemenea, vă încurajez să cometariu elementul dacă aveți ceva de spus. Mulțumesc și salutări.